Hallux valgus

Hallux valgus

Hallux valgus is een standsafwijking van de grote teen. De grote teen staat hierbij naar buiten gericht. Soms ontstaat er een pijnlijke, ontstoken slijmbeurs aan de binnenzijde van de grote teen. Dit wordt een bunion genoemd. De grote teen zal in een verder gevorderd stadium ook in een gedraaide stand komen te staan. 

Op jonge leeftijd kan er al sprake zijn van hallux valgus. Op latere leeftijd komt het vooral voor bij vrouwen (90% van de gevallen). Er lijkt een erfelijke factor aanwezig te zijn, omdat het bij vrouwen vaak in de hele familie voorkomt. 

Meestal komt een hallux valgus in combinatie met een verkorte achillespees of een doorgezakte voet. Ook damesschoenen helpen niet mee. De schoen is vaak te smal en door de hoge hakken komt er extra druk te staan op de voorvoet. Dat is ook een mogelijke oorzaak van een hallux valgus. 

Klachten bij een hallux valgus

Als er sprake is van pijn bij hallux valgus, komt dat meestal door een bunion. Deze kan door druk van de schoen geïrriteerd raken en er ontstaat dan een slijmbeursontsteking in de teen. Ook de tweede teen (naast de grote teen) kan in de knel komen te zitten. Dat kan een drukplek geven. 

Het stellen van de diagnose hallux valgus

Hallux valgus wordt vastgesteld door lichamelijk onderzoek, eventueel gecombineerd met een röntgenfoto om te kijken of er ook slijtage is van het teengewricht tussen het middenvoetsbeentje en de grote teen. Ook kan op deze röntgenfoto gezien worden hoe ernstig de standsafwijking is. Dit kan worden opgemeten en in graden worden uitgedrukt. 

Behandeling van een hallux valgus

Bij een hallux valgus wordt altijd eerst geprobeerd de klachten te verhelpen zonder een operatie. Hierbij gaat het vooral om het aanpassen van de schoenen. Schoenen van zacht leer (zonder naden) zijn comfortabel. Daarnaast wordt het dragen van hoge hakken en schoenen met een smalle punt, sterk afgeraden. Met een podotherapeutische zool kan de voet gecorrigeerd en ondersteund worden waarmee de klachten ook kunnen afnemen. Echter de vergroeiing verdwijnt hiermee niet.