Morbus sever (hielpijn bij kinderen)

Morbus sever (hielpijn bij kinderen)

In de groeifase moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. De groeischijf van het hielbeen bevindt zich aan de achterzijde van het hielbeen. Net erboven hecht de achillespees aan en een deel van de pees loopt door tot onder de hak. Bij sporten en/of een verkeerde stand van de voet kan de groeischijf en het kapsel eromheen geïrriteerd raken, wat een ontstekingsreactie kan veroorzaken. 

(De buitenste schil van het hielbeen (calcaneus) heet apophyse, zodat een ontstekingsreactie hiervan apophysitis calcanei wordt genoemd. Oftewel Morbus Sever) 

Ontstaan

Morbus Sever komt vaak voor bij (actieve) kinderen tussen 8 en 13 jaar en meer bij jongens dan bij meisjes. Bij kinderen, in deze leeftijdscategorie, komen bij het hielbeen soms onregelmatigheden in de (nog niet volgroeide) groeischijf voor. 

De pijn kan veroorzaakt worden door: trauma/letsel, overgewicht, op blote voeten lopen of grote lichamelijke activiteiten ( zoals rennen en springen). Tevens kan een afwijkende voetstand van het hielbeen een grotere trekkracht aan de achillespees geven waardoor de hielpijn geprovoceerd kan worden. Sporten zoals basketbal, tennis en voetbal provoceren de klachten. 

Klachten

Druk op de hiel is pijnlijk. Verder ontstaat de pijn meestal bij belasten, (tijdens sporten) en houdt daarna nog enige tijd aan. Met rust neemt de pijn af. Tijdens en na een groeiperiode zijn de klachten sterker aanwezig.

De behandeling is (gedoseerde) rust. Schoenadvies (dikkere dempende schoenen) en correctie van de stand van de voet.

Wanneer de groeischijf volgroeid is en zich sluit zal de pijn verdwijnen.