Mortonse neuralgie

Mortonse neuralgie

Een Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes. Waardoor de zenuw geïrriteerd raakt. Meestal betreft het de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje, soms ook tussen het 2e en 3e middenvoetsbeentje. Bij irritatie van de zenuw, kan deze opzwellen waardoor de kans groter wordt om tussen de middenvoetsbeentjes klem te komen zitten. Het probleem ontstaat vaak op deze plek omdat hier twee zenuwbanen samen komen. Waar deze twee zenuwen samenkomen, is de zenuw dikker in doorsnede dan de andere zenuwen die naar de tenen gaan.

Ook, ligt de zenuw in het onderhuidvetweefsel, net boven het vetpolster van de voet, dichtbij de bloedvaten(arterie en venen). Boven deze zenuw ligt een dik ligament(band) die de middenvoetsbeentjes bij elkaar houdt. Dit ligament is erg sterk, en vormt het dak boven de zenuw. Het grondoppervlak drukt, met elke stap, van onderuit tegen de verdikte zenuw en het dikke ligament geeft een druk naar beneden. Dit veroorzaakt compressie van de zenuw in de smalle ruimte tussen de middenvoetsbeentjes. 

Ontstaan

Er zijn meerdere oorzaken. Vaak is een afwijkende voetstand debet aan het begin van de klachten, dit uiteraard in combinatie met de belasting en activiteiten die ondernomen worden. Activiteiten, zoals lopen of sporten of het gebruik van strak zittende schoenen of hoge hakken kunnen neuralgische (zenuw) klachten veroorzaken. 

Klachten

De symptomen in de beginstadia van de klacht worden voornamelijk gekarakteriseerd met acute perioden van pijn in de voorvoet met uitstralende pijn in de tenen. De pijnaanval treedt altijd plotseling op tijdens lopen/sporten en heeft het karakter van kramp of een snijdende pijn. Ook komen tintelingen en een ‘’dood’’ gevoel voor. Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet bezorgt de meest snelle verlichting van de klachten.

Op den duur komen de pijnperioden steeds sneller en houden langer aan. De klachten verdwijnen niet meer zo snel door het uittrekken van de schoenen of massage. Op den duur kunnen zenuwverdikkingen (neuromen) zo dik worden dat het onmogelijk wordt om schoenen te dragen en wordt de pijn chronisch.